Dutch Valve Service heeft voor elk vraagstuk een passende oplossing.

Vandaag willen wij graag stilstaan bij een onderwerp dat ons persoonlijk nauw aan het hart ligt, namelijk vrouwen in de techniek… We zullen ingaan op het belang van vrouwen in de techniek. Benieuwd? Lees vooral onze pagina!

Werken in de techniek

Het zal geen verrassing zijn dat techniek een van de meest veelbelovende en lucratieve sectoren is van onze huidige economie. Maar wat misschien minder bekend is, is dat vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn in deze sector. Wist jij dit al?

Volgens gegevens van het UWV over de ICT-arbeidsmarkt bedraagt het aandeel van vrouwen in de ICT-sector slechts 14%. In de techniek sector gaat dit om een percentage van 16%. Dit is een groot contrast met andere sectoren, waar het aandeel vrouwen over het algemeen hoger ligt.

Waarom weinig vrouwen in de techniek en ICT?

Uit de vorige alinea was op te merken dat er dus weinig vrouwen aan de slag zijn in zowel de ICT als de techniek. De vraag is alleen, waarom is dit zo? Er zijn verschillende verklaringen voor deze genderkloof. We bespreken ze even kort.

  1. Allereerst zijn technologische studies en beroepen historisch gezien meer gericht op mannen. Veel vrouwen hebben daarom het gevoel dat ze niet passen in deze omgeving.
  2. Ten tweede is er nog steeds sprake van stereotypering en vooroordelen die ervoor zorgen dat vrouwen minder snel voor technische studies en beroepen kiezen.
  3. Ten slotte is er ook een gebrek aan rolmodellen en mentors die vrouwen kunnen inspireren en begeleiden.

Meer vrouwen in de techniek door Girlsday!

Ja, er zijn tot op de dag van vandaag weinig vrouwen werkzaam in de techniek en ICT-sector. Maar goed nieuws! Er wordt steeds meer aandacht besteed aan dit probleem. Zo zijn er initiatieven om vrouwen te stimuleren voor technische beroepen te kiezen. Er worden bijvoorbeeld speciale programma’s aangeboden om meisjes al op jonge leeftijd te laten kennismaken met technologie. Denk hierbij aan Girlsday. Dit is een initiatief om jonge meiden te overtuigen van een carrière in de techniek of ICT. Lees alles over Girlsday op onze pagina.

Ten slotte zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van gendergelijkheid in de technische sector, zoals Girls Who Code en Women Who Code.

Ga als vrouw aan de slag in de techniek!

Ben jij op zoek bent naar een carrière in de technische sector en jij ben een vrouw? Wij moedigen jou aan om jouw dromen na te jagen. Laat je niet ontmoedigen door de statistieken of de stereotypering. Jij hebt het potentieel om de toekomst vorm te geven en te veranderen. Jouw bijdrage is onmisbaar. Laten we samen werken aan een meer diverse sector, waarin iedereen de kans krijgt om te schitteren. Meer over DVS weten? Bekijk onze diensten of neem contact met ons op.